Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

STURMTAUCHER LOPETTAA TAI AINAKIN JÄÄ JÄÄHYLLE!

HEVOSET MYYNNISSÄ:

OSTAJA ILMOITTAA KASVATTAJALLE OSOITTEEN MUUTOKSESTA!

KUVIA EI SAA MUKAAN, LUONTEET KYLLÄ!

päivitetty 26.07.2016

SUOMENHEVOSET, ZODIAC:IN KASVATIT, FANFICTION VON GATEAWAY & HESTIA SEPHORA LÄHTEVÄT YSTÄVÄLLENI MIISULLE HIRVITAMMEEN (luvat kuviin, jos haluaa mukaansa)

GLIMMER OF BLOOD, MADAMOISELLE MNEMOSYNE, ISADORA BANDORA, GOLDEN ELEANOR, VEKSUTTIMEN VIKIUKKO JA WAYS BLOODY SECRET JÄÄVÄT MINULLE

TIGRIS WOLF OSTAJA ILMOITTAVAA OTTERLEYLLE

BROCKEBACK CASIMIR OSTAJA ILMOITAA MORI-MORILLE

SCARECROW VON GATEAWAY OSTAJA ILMOITTAA TUULI T. -LLE

OSTOPYYNNÖT VAPAAMUOTOISESTI OSOITTEESEEN: ELSU98@HOTMAIL.FI 

 

 

 

Virtuaalihevonen / A sim game horse

Hestia Sephora

Everybody will be alright
Dry your tears and hold tight
Can't you tell I got news for you
Sun is shining and so are you

~ Sun is shining - Axwell Λ Ingrosso

 

Kuvat voi klikata suuremmiksi

   

 

 

Lempinimi Sera Sukupuoli Tamma
Rotu ja säkäkorkeus Suomalainen puoliverinen (FWB) , 176cm Väri ja merkit m , iti, vtj rv, oej vsk
Syntynyt 28.07.2014, 5v Kasvattaja Hestia, HEST4153
Painoitus Kouluratsastus Taso VaA, 100cm, 80cm
Omistaja Elsu (VRL-11938)    
Rekisterinumero VH14-031-1004    
Meriiti KV-II    

 

 

Luonne

Yleisesti
Sera on helppo ja eloisa. Tammalta ei löydy huonoja tapoja, sekä neiti rakastaa ihmisiä. Sera on perinyt aika tasaisesti vanhempiensa piirteitä. Hevonen on aina korvat hörössä ihmisen nähdessään, ja näyttää mielipiteensä maksimissaan luimimalla. Kiimassa ehkä heilahtaa toinen takajalka. Ei nelijalkainen pahaa tarkoita milloinkaan.

Tallissa
Sera on rauhallinen. Hieman saattaa kiljua, jos lajitoveri lähtee tai tulee, taikka jää yksin talliin, mutta se jää siihen. Tamman karsinan ohi kävellessä hevonen tulee oveen kiinni korvat hörössä. Neiti tulee rauhallisesti karsinasta ulos, myös mennen sinnen ihan rennosti.

Tarhassa ja laitumella
Sera tulee portille yleensä vastaan ja antaa nätisti kiinni. Tamma käyskentelee rauhallisesti laitumella syöden, mutta tarhassa tykkää enemmän seisoskella ja syödä. Sera yrittää melkein aina seurustella muiden lajitovereidensa kanssa. Kiimassa pitää pientä ininää, mutta kun se-aika-vuodesta on ohi, Sera ei pidä minkäänlaista ääntä.

Taluttaessa
Sera on todella helppo talutettava. Tamma ei kyseenalaista taluttajaa missään tilanteessa, ja antaa anteeksi pienet nykimisetkin narun päässä pienemmiltä taluttajilta, mutta kokeneiden kanssa tamma onkin hieman vaatimampi, miten narun päässä käyttäydytään. Sera ei kuitenkaan pahemmin näytä kuin pienellä luimimisella narun nykäisyä tms.

Hoitaessa 
Sera seisoo paikoillaan niin kauan kuin tarvitsee ja tamma välillä torkkuukin puunamishetken aikana. Jaloistaan on hieman herkkä, ja saattaa nostella niitä kovan tai liian kutiavan harjan kanssa. Sera välillä aukoo suutaan, kun suitset otetaan esille sekä tamma laskee päätään korvat hörössä odottavasti. Sera on aina rennosti kengittäjien ja eläinlääkäreiden kanssa, vaikka hieman emänsä tavoin kavahtaa piikkejä, kuitenkin pysyen täysin hallinnassa.


Yleisesti ratsastaessa
Sera on rauhallinen sekä eteenpäinpyrkivä. Tammalla on näyttävät sekä suuret askeleet, joihin tarvitsee hieman osata mukautua, jotta meno näyttäisi myös hyvältä. Sera tarvitsee pienet käsien liikkeet, joten kovia kuolaimia ei tarvita. Neiti kulkee parhaiten painoavuilla. Sera on mielyttämishaluinen, vaikka uusilla ratsastajilla testaileekin.  Tamma kuuntelee ratsastajansa mielentilaa täysillä ja myötäilee sitä täysin. Hermostunut ratsastaja saa helposti myös Seran hermostumaan ja tuijottelemaan ympärilleen, kun taas rauhallisen ratsastajan kanssa keskittyy täysillä

Koulussa
Sera yrittää parastaan. Tamma hakeutuu automaattisesti muotoon ja pilke hevosen silmäkulmissa kertoo hevosen nauttivan. Kokeneen ratsastajan kanssa Sera näyttää tanssivan, varsinkin jos ratsastaja osaa sulautua hevosen suuriin askeliin. 

Esteillä
Seralla ei ole mitään puhtainta hyppytyyliä taikka kapasiteettia, mutta tuo mukavaa vaihtelua tamman arkeen. Neiti tarvitsee paljon ratsastajansa apua esteiden välissä. Tammaa ei pelota erikoisesteet, ja tamma pomppaakin irtona 120cm, kunnon lämmittelyjen ja ohjaamisen avulla. Tamma saattaa esteiden jälkeisenä päivänä näyttää hieman mieltään luimimalla.

Maastossa
Sera toimii nätisti joko yksin tai ryhmässä. Tammalla ei yleensä ole mitään kiirettä edetä minnekkään, mutta innostuu heittämään parit pukit laukkapätkän alkaessa. Missään vaiheessa Sera ei kuitenkaan ryöstä tai junnaa paikoillaan. Hevonen ei säiky oikeastaan mitään, paitsi jos ratsastaja vaikuttaa hermostuneelta.


Trailerissa
Sera on tyytyväinen, jos saa heinää naamaan eteen. Tamma matkustaa yhtä tyytyväisenä niin yksin kuin kaverin kanssa. Neiti voi välillä rynniä traileriin, sekä purkutilanteessa jäädä junnamaan sisälle traikkuun. Kuitenkin Sera tulee nätisti ulos pienillä suostutteluilla.

Kisapaikalla
Sera on perinyt vanhempiensa kisakäyttäytymisen. Rento, pelkäämätön. Tamma hieman katselee muiden hevosten perään, mutta keskittyy hyvin hoitajaansa sekä ratsastajaan. Neiti keskittyy isänsä tavoin miellyttämään ihmisiään. Hevonen on lämmitelyalueella hieman hämillään kaikesta hälinästä, mutta alkaa keskittyä loppua kohden. Radalla Sera näyttää unohtavan kaiken muun paitsi ratsastajansa pyynnöt.

Sukupuu (3-polvinen)

katso täydellinen sukupuu täältä

i. Symphonical Lumos

KRJ-I

fwb 168cm m

ii. Stay Solo HA

VIR MVA Ch, KRJ-I

hann 168cm trn

iii. Solo Driver

hann 165cm rn

iie. Artic Fall

hann 167cm rtkm

ie. Relan Harmonia

VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-II

fwb 170cm rtkrj

iei. Thanatos

VIP MVA Fn, KTK-I, KRJ-I, SPL-I*, YLA1

fwb 184cm m

iee. Salome

VIP MVA Fn, KTK-II

fwb 165cm rtkrj

e. ML Shadow

fwb 161 prn

ei. Reewes Way

VIP MVA Fn PP MVA KTK-II, SPL-I, ERL-III, YLA2, ERJ-I

fwb 164cm m

eii. Reimari

fwb 163cm trt

eie. Merryhoof

dwd 161cm km

ee. ML Clarissa

PP MVA

trak 169cm prt

eei. Nicotinecall PB

YLA2, KRJ-I, KRL-II

trak 170cm rt

eee. Indidendent Fullmoon FB

KRJ-I, YLA3

trak 168cm rt

 

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Isä Omistaja
       
       

Hoito- ja ruokintaohjeet

Hoito-ohjeet
Loimitus Käsittely Muuta
Sateella ja tuulella kaulallinen sadeloimi Tarhassa ja laitumella ilman riimua Tarhassa etujaloissa suojat ja bootsit
-5 kaulallinen fleeceloimi EI viimeisten joukossa ulos/sisälle Romaani jokaiselle ratsastuskerralle
-10 toppaloimi   Liikutuksen jälkeen linimenttiä jalkoihin
-15 toppaloimi ja kaulallinen fleeceloimi   Talvisin karvapehmuste satulavyöhön
-20 kaulallinen fleeceloimi sisälle   Traileriin kuljetussuojat
Pesun jälkeen kaulallinen fleeceloimi  

Kesäisin turpahihnat pois suitsista

Talvisin ratsastusloimi    
Maastoon heijastinratsastusloimi    
Traileriin fleeceloimi    
Kesäisin käytettävä hyttysloimea ja kärpäshuppua    

 

Ruokintaohjeet
  Aamu Päivä Ilta
Heinä 2kg 5kg 6kg
Kaura 1l - ½l
Kivennäinen 1dl - -
Magnesium ½mitta - -
Biotiini 1mitta - -
Mysli - - ½l
Pellava (muista turvottaa!) - - 2dl

 

Varusteet

Varusteet: EQP

Merkittävät kisasijoitukset

20.7.2015 KV-II 6-4-1-2-2-13.5-28.5 (rakenne-käynti-ravi-laukka-lisäpisteet-suku-yhteensä)

KRJ

sijoituksia 3, joista voittoja 0

21.12.2015 - Priton Budyonnys - Vaativa A - 3./40.

31.12.2015 - Korpilampi - Vaativa A - 3./29.

31.12.2015 - Korpilampi - Vaativa A - 5./26.

 

ERJ

sijoituksia 0, joista voittoja 0

 

KERJ

sijoituksia 0, joista voittoja 0

 

 

 

Päiväkirja

Valmennukset


7.7.2015 Kouluratsastus ; 219 sanaa Tänään pidän kouluvalmennuksen Elsulle ja Seralle VaikeaB tasolla. Ratsukko lähti kiertämään kenttää ympäri kevyessä käynnissä. Pyysin Elsua tekemään ympyröitä ja taivuttelemaan poneja. Nainen teki suunnanvaihdon. Toiseen suuntaankin jatkui ympyröiden teko. Pian taivuttelukin tapahtui notkeasti. Nyt oltiin valmiita ravaamaan, ja Elsu ottikin raviin. Työskentelu jatkui ravissa. Nainen alkoi olla valmis harjoittelemaan seuraavia liikkeitä. Aloitimme kootusta käynnistä. Elsu otti käyntiin, ja yritti saada Seran ryhtiä korkeammaksi. Takakaviot astuivat etukavioiden jälkien taakse, jolloin käynti oli hyvä. Seuraavaksi kokeilisimme koottua ravia. Elsu otti raviin. Nainen käytti puolipidätteitä, joten käskin hänet takaisin käyntiin. Ohjeistin häntä ettei koottuun raviin siirtymisessä käytetä puolipidätteitä. Seuraavaksi Elsu ei käyttänyt puolipidätteitä ja antoi oikeanlaiset avut, lähti koottu ravi hyvin liikkeelle. Koottu ravi jatkui kaksi kierrosta. Käskin Elsua nostamaan laukan. Nainen laukkasi pari kierrosta. Sera näytti nauttivan laukkaamisesta. Tamman lopetettua laukkaamisen annoin ohjeet koottuun laukkaan. Ohjeisiin myös kuului ettei puolipidätteitä käytetä. Ensimmäisellä yrityskerralla ei onnistunut, Sera vain lähti laukkaamaan ympäri kenttää. Toinenkaan yritys ei onnistunut. Kolmas kerta toden sanoo. Kolmannella kerralla Elsu antoi kaikki avut oikein ja huolellisesti, joten Sera lähti koottuun laukkaan. Viimeisenä ajattelin antaa Elsun kokeilla siirtymistä peruutuksesta laukkaan. Nainen nojasi hieman eteenpäin, antoi pieniä puolipidätteitä ja painoi jaloilla vähän pohjetta. Peruutus onnitui, mutta laukannosto ei. Elsu sai Seran peruuttamaan, ja lopulta laukkaamaan. Tamma laukkasi innoissaan pari kierrosta. Lopuksi Elsu teki ravissa voltteja ja ympyröitä. Pian siirryttiin loppukäynteihin. - Nadia


 

29.6.2015 Kouluratsastus ; 240 sanaa Astuin Sturmtaucherin maneesiin suojaan sateelta ja suljin oven perässäni nopeasti. Otin hupun päästäni ja jäin hetkeksi katselemaan Elsun ja tämän mustan tamman, Hestia Sephoran lämmittelyä. Pari näytti pelaavan hienosti yhteen, vaikka huomasinkin pieniä virheitä ratsastajan puolella. Ratsu näytti hyvin vertyneeltä ja Elsun sanojen mukaan Sera oli tänään oikein mukava ratsastaa. Pyysin ratsukkoa tekemään aluksi pohkeenväistöjä ja pääty-ympyröitä takapäätä väistättäen. Väistöt olivat sekä ratastajalle, että hevoselle hyvin helppoja ja siltä se näyttikin. Sera näytti oikeasti nauttivan ja hakeutui oikeaoppiseen muotoon. Se suorastaan liihoitteli läpi kaarteen ja näytti olevan täydellisesti avuilla. En voinut kuin häämästellä, kun ratsukko teki ohjeideni mukaan seuraavaksi avotaivutusta virheettömästi. He tekivät samoin vielä toiseen suuntaan, eikä menossa näyttänyt olevan korjattavaa. Seuraavaksi avotaivutukset vaihdettiin sulkutaivutuksiin. Sera meinasi kulkea alkuun hieman lapa edellä, mutta kulki oikein, kun huomautin Elsun jalan asennosta. En edelleenkään huomannut ratsukon työskentelyssä suurempia virheitä. Annoin sitten ohjeeksi nostaa laukan ja työstää sitä molempiin suuntiin tehden siirtymisiä askellajin sisällä. Elsu ratsasti hetken vielä harjoitusravia tehden voltteja ja nosti sitten lyhyen sivun keskeltä laukan. Aluksi he tekivät ympyröitä asettaen ja taivuttaen ja sainkin jo alkuun muistuttaa Elsua etenemään. Elsulla oli todella hyvä perusistunta ja pohkeet olivat kiinni. Ohjaa hän sai ottaa myös hieman enemmän käteen, mutta muuten työskentely oli oikein puhdasta. He vaihtoivat suunnan kokorataleikkaalla tehden vaihdot joka toisella. Meno oli hyvin hallittua ja siirtymiset olivat nopeita ja selkeitä. Kun hevonen tuntui hyvältä, hidastivat he raviin tekemään loppuverryttelyt. 
Valmennus onnistui oikein hyvin, vaikka muutamaa pientä asiaa pitikin korjata. - Steffy

Omistajan ja muiden kirjoittamat


10.7.2015 ; 281 sanaa  Ystäväni Elsu oli pyytänyt minua vierailulle. Toki siihen sisältyi ratsastamista, joten pääsinkin tämän mustan tamman, Seran selkään.
Nainen jäi itse touhuamaan tallille, kun olin saanut harjattua hevosen ja laitettua sille varusteet. Talutin Seran kentälle ja kiristin vielä vyötä. Korkean tamman selkään pääseminen onnistui jakkaralta hyvin. Selästä käsin säädin jalustimia pari reikää lyhyemmäksi ja annoin ratsun lähteä kävelemään pitkin ohjin uralle. Sera tuntui heti virkeältä ja käveli omatoimisesti reippaasti. Askeleet olivat isot, joten sain hetken aikaa totutella niihin. Kävelimme alkuun rennosti, ennen kuin aloin kerätä ohjaa ja tekemään pientä jumppaa. Kokeilin, kuinka tamma pysähtyy, peruuttaa ja taipuu. Tuo teki kaiken, niin kuin pyysinkin ja oli jo alkuun hyvin yhteistyön haluinen. Alkuun Sera tuntui hieman kankealta taivuttaessa, mutta alkoi pikkuhiljaa vertyä kunnolla. Kävelimme vielä toiseenkin suuntaan ennen ravin nostamista. Ravissa ratsastin eri kokoisia voltteja väistättäen samalla takapäätä. Sera tuntui selästään hyvin notkealta ja liikkui oikein pohkeen edessä. Teimme avo- ja sulkutaivutuksia uralla. Hevonen liikkui alkuun hieman lapa edellä, joten kiinnitin sen korjaamiseen huomiota. Vaihdoimme suuntaan ravissa ja ratsastin toisenkin kyljen pehmeäksi. Kun tamma alkoi tuntua hyvältä annoin sen kävellä hetken puolipitkällä ohjalla ja taputin tuota. Pienten välikäyntien jälkeen jatkoin hetken harjoitusravissa istuen tiukkoja käännöksiä ja suuria ympyröitä. Ratsastin muutaman kierroksen lisätyssä ravissa samalla pyytäen tammaa taipumaan sisään ja ulos päin kaulastaan. Hidastin sitten tahtia ja annoin päädystä laukka-avut. Seralla oli pehmeä ja keinahteleva laukka, jossa oli helppo istua. Tein siirtymisiä askellajin sisällä samalla ratsastaen suuria voltteja. Tein saman vielä toiseen suuntaan, ennen kuin pudotin raviin. Hain tamman vielä peräänantoon ja tein loppuravit alas istuen. Taivuttelin ja asetin Seraa vielä hetken, kunnes annoin tamman jäädä kävelemään pitkällä ohjalla. Taputin tuon märkää kaulaa tyytyväisenä.
Ratsastuksen jälkeen Seraa odottivat päiväruoat, joita se sai syödä harjatessani sitä.  - Steffy


23.6.2015 ; 724 sanaa Huokaisen syvään. Sera on köytettynä käytävälle ja Mej harjaa tammaa. Musta kaunokainen on yöllä löytänyt jostain vesilätäkön laitumella ja nyt tamma näyttääkin enemmän ruunikolta. Kello näyttää varttia vaille kahta, muut hevoset ovat juuri päässeet takaisin laitumelle. Dora ja Teddy ovat kylläkin karsinassa, mutta huomenna kaksikko pääsisi ensimmäistä kertaa ulos. Sera seisoo kiltisti paikoilleen, Mejn häärätessä ympärillä. Tarkoituksena olisi nousta kolmevuotiaan selkään tänään ensimmäistä kertaa. Satulahuoneen edessä on taitettavassa satulatelineessä Seran musta yleissatula, siihen kuuluva oranssi huopa ja musta neopreeninen satulavyö. Koukussa on mustat aachensuitset kolmipalalla ja oranssi juoksutusliina. Nojailen tallin seinään, odottaen Mejn ja Seran valmistumista.

Seralle satula ja suitset ovat jo vanhat tutut, joten varustaminen käy helposti. Mej laittaa oikean puolen suojat ja minä vasemman. Sera pitää päätään alhaalla, katsoen meitä mielenkiinnolla. Silitän tamman turpaa nopeasti, kunnes alan laittamaan jännesuojaa paremmin etujalkaan.
"Valmis?" kysyn Mejltä, joka nyökkää laittaen kypärää ja turvaliiviä päälleen. Laitan siniset hanskat käsiini, napsautan kapsonin kiinni tamman molempiin kuolainrenkaisiin leuan alta ja kapsoniin kiinni vielä oranssi juoksutusliina. Pidän liinan rullattuna vasemmassa kädessäni ja pidän lähellä tamman päätä oikeaa kättäni liinaa pidellen. Käännän Seran ympäri ja lähdemme kävelemään kohti avointa ulko-ovea.

Sera vaikuttaa energiseltä ja tamma jopa hieman esittelee askeliaan, kaulaansa kaartaen. Mej kävelee hieman takanamme, ja huomaan sivusilmällä tytön olevan hermostunut. Avaan maneesin oven ja astelen sisälle lyhyestä päädystä musta puoliverinen perässäni.
"Juoksutan ensin suurimmat höyryt ja pääset sitten", tokaisen Mejlle ja ohjaan Seran vasempaan kierrokseen ympyrälle. Sera kävelee rennosti, eikä hevonen taidakkaan arvata mitä sitä odottaa. Sera pärskähtää pari kertaa, kun olemme kävelleet molempiin suuntiin kymmenen minuuttia yhteensä.

Sera nostaa liidokkaan ravin, kun naksutan ympyrän keskellä. Ravaamme ensin vasempaan suuntaan. Tamma pyöristää niskaansa automaattisesti, ja etenee määrätietoisesti ympyrällä. Hevosen työskentelyä on mukava seurailla, ja odotankin tammasta kunnon kisahevosta. Viiden ravikierroksen jälkeen hidastan hevosen takaisin käyntiin ja vaihdan suunnan.
Tamma nostaa oikean ravin yhtä liidokkaasti ja pehmeästi, kuten vasemmankin. Kehun hevosta äänelläni ja annan Seran ravata pehmeästi viisi kierrosta. Pidän pusuääntä ja Sera nostaa laukan korskahtaen. Tamma laukkaa pehmeästi ja reippaasti. Hevonen ei kuitenkaan yritä päästä mihinkään, laiduntaminen on tainnut väsyttää hieman nuorta tammaa. Sera saa laukata viisi kierrosta, kunnes hidastan tamman ravin kautta käyntiin ja vaihdan suunnan.
Nostan laukan pusuäänin ja Sera lähtee pehmeään pyörivään laukkaan. Vasen puoli on tammalla vahvempi, sen kyllä huomasi kauan Seran kanssa työskenteltäessä. Viiden kierroksen hidastan tamman raviin, ja annan tamman hetken ravailla.

Pysäytän Seran ja katson kysyvästi Mejtä ja tyttö kävelee vierelleni jakkara käsissään. Rullaan Seran liinan lyhyeksi ja seison pian tamman vierellä. Mej laskee korkean tamman vierelle jakkaran ja huokaisee syvään. Tyttö kiristää satulavyötä, laskee vasemman puolen jalustimen alas ja minä lasken oikean puolen.
"Viides ylhäältä", Mej sanoo ja pidennän jalustimen.
"Et sitten Sera heitä minua selästä", tyttö tokaisee mustalle tammalle, joka päsrkähtää. Naisen alku silittää Seran lapaa ja pidän vastaan, kun Mej menee istumaan rauhallisesti tammani selkään. Sera huokaisee syvään, onhan tammalla ihminen istunut aikaisemminkin selässä, tällä kertaa vain liikuttaisiin. Mej pitää ohjat pitkinä vain pitäen niistä kiinni rauhallisesti.
"Älä anna pohkeita tai mitään, ole vain kyydissä", tokaisen katsoen ratsastajaa ja lähden taluttamaan rauhallisesti Seraa ympäri maneesia. Tamma ottaa ensin varovaisia askelia ja hevosen aivoissa selvästi raksutaa. Korvat heiluvat joka suuntaan hämmentyneinä, Mejn silittäessä tamman kaulaa rauhallisesti ja kehuen äänellä. Sera alkaa ottamaan rohkeammin askeliaan ja pian käveleekin kuin olisi tehnyt sitä aina. Kävelemme vielä toiseen suuntaan, kunnes pysäytän tamman jakkaran viereen. Mej tulee rauhallisesti alas selästä jakkaralle, nostaa jalustimen ylös, löysää satulavyötä ja hymyilee säteilevästi. Rapsutan Seran otsaa kehuksi hymyillen.
"Sehän meni hyvin", Mej sanoo rapsuttaen Seran harjamartoa.
"Kyllä taitaa tamma ansaita pari porkkanaa palkaksi", hymyilen ja lähdemme kävelemään takaisin talliin. 

Mej alkaa riisumaan Seraa ja menen hakemaan rehuvarastosta tammalle porkkanoita. Tamma oli mennyt yllättävän hyvin, olen hyvin ylpeä hevosesta. Vielä pitäisi Glimille saada ratsastaja selkäänsä, jotta molemmat kolmevuotiaat olisivat samalla tasolla. Kävelen takaisin talliin pari porkkanaa kädessäni. Annan porkkanat Seralle, joka seisoo yhä käytävällä. Mej häärää jotain satulahuoneessa, joten päätän viedä tamman pihalle. Huomaan oikeasta etujalasta, että se lievästi sinertää. Hevoselle on siis on jo laitettu linimenttiä. Rapsutan Seran kaulaa, napaten oranssin narkin lattialta. Napsautan sen kiinni riimuun ja irrotan hoitopaikan riimunnarut riimusta. Käännän tamman ympäri ja lähdemme kävelemään ulos.

Teen ovella jyrkän käännöksen vasemmalle ja avaan alalaitumen portin. Belle kärpäsloimitettuna nostaa päänsä ylös vihreästä ruohosta ja hörähtää pienesti kaverilleen. Käännän Seran ympäri ja otan riimun pois mustasta päästä. Tamma pärskähtää ja kävelee laiskasti Bellen viereen syömään. Lähden laitumelta, sulkien portin ja kävellen takaisin viileään talliin aloittamaan karsinoiden siivoamista. - Elsu

 


16.12.2014 ; 749 sanaa Olen heti aamulla jo Ruellen pihalla. Kello ei näytä kuin vasta puoli kahdeksaa, joten hevoset pääsisivät tunnin päästä ulos. Tasainen pureskelu täyttää koko tallirakennuksen, kun kävelen sisälle. Pakkasasteita on ulkona reilut kymmenen astetta ja olenkin varautunut hyvin. Menen moikkaamaan Seraa tamman fleeceloimen sekä pölyharjan kera. Myös suojat ovat mukanani.
"Huomenta tyttö", tokaisen, kun avaan karsinan oven. Musta puoliverinen nostaa päänsä rehukaukalosta korvat hörössä jatkaen kuitenkin syömistään, tunnistaessaan tulijan. Vetäisen pitkin sulavin vedoin pölyharjan kanssa nuoren tamman läpi. Sera ei välitä hirveästi touhuistani, vaan seisoo nätisti paikoillaan. Saan kaulallisen fleeceloimen tamman päälle. Oranssi sopii neidille erittäin hyvin, mutta mustaan karvaan melkein kaikki värit sopisivat. Taputan hevostani kaulalle ja harjaan jalat, samalla kaviot puhdistaen. Laitan suojat tottuneesti tamman etujalkoihin ja Sera siirtyykin syömään loppuja aamuheiniään. Itse lähden kohti satulahuonetta, vieden harjan ja kaviokoukun paikoilleen. Haen kottikärryt ja talikon purulasta sekä lähden pimeään talviaamuun tarhoille.

Säädän otsalamppuni paikoilleen sekä päälle. Alan siivota Seran tarhaa, jota en eilen ollut kiireissäni ehtinyt. Kiroan jäätyneitä lantakasoja ja lähden hakemaan tallista lapiota. Muistan samalla laittaa lapun Seran oveen, ettei tammaa tarvitse viedä ulos nyt aamulla. Lähden takaisin kylmään ulkoilmaan lapio kädessäni.

Saan nyt väkivaltaisesti lantakasat lapioon ja kottikärryihin. Jo muutaman kasan jälkeen olen hengästynyt. Jatkan kuitenkin siivoomista ahkerasti. Aurinko alkaa pikkuhiljaa nousemaan, mutta tarvitsen yhä otsalamppuni valoa.

Tyhjennettyäni kottikärryt lantalaan ja laitettuani tavarat paikoilleen, kävelen tammani luo. Hevonen näyttää nyrpistyneeltä, sillä on yhä sisällä, muiden ollessa jo ulkona leikkimässä lumessa. Nytkin huomaan ulkona pyryttävän hieman lisää lunta.
"Pääset kyllä ulos, älä huoli", puhelen mustalle neidolle. Lähden hakemaan hevoseni suitsia ja juoksutusliinaa satulahuoneesta. Laitan oranssin liinan kulkemaan vasemmasta kuolainrenkaasta oikeaan renkaaseen, ja laittaisin liinan kulkemaan tammani turvan alta. Lähden kävelemään takaisin kohti karsinaa.

Sera seisoo ovessa kiinni ja avaan karsinan oven, samalla hätistäen tamman kauemmas. Nuori tamma ottaa nihkeästi askeleet taaksepäin. Jätän oven auki, ja lämmitän kuolaimia. Sera jää seisomaan paikoilleen ja availee suutaan.
"Hassu", tokaisen ja sujautan kuolaimet hevoseni suuhun. Pujotan niskaremmin korvien yli, säädän remmit tarpeeksi kireälle. Tamma näyttää innostuvan yhä enemmän ja lumisadekkin on hellittänyt. Pieniä hiutaleita putoilee hiljakseen ja laitan hanskat käsiini. Sujautan myös heijastinliivin päälle, jota Sera haistelee mielenkiinnolla hetken. Lähdemme talsimaan kohti ulko-ovea. Kello näyttää yhdeksää.

Sera katselee lunta innoissaan ja kävelee turpa hipoen maata. Kävelemme reippaasti kohti lyhyttä ja helppoa maastopolkua. Annan hevosen kävellä aika omaa tahtiaan ja en nyi liinan päässä. Tamma nostaa päänsä yllättäen mahdollisimman ylös ja tuijottaa korvat hörössä kohti tarhoja. Hevonen päästää korvia tuhoavan hirnahduksen ja askeltaa hetken paikoillaan.
"Lopetas nyt", tuhahdan ja jatkamme matkaa. Tamma keskittyy taas minuun kävellen rennosti eteenpäin. Kävelisimme raviradan läheltä ja olenkin miettinyt, jos joskus sinne menisi tamman kanssa laukkaamaan. Kunhan nyt saataisiin Serasta ratsu. Tamma saisi vielä olla ilman painoa selässään, mutta satulaan on jo treenattu ahkerasti. 

Lumi narskuu kavioiden ja kenkieni alla. Sera näyttää nauttivan kävelyreissusta tallustelenkin rentona sekä korvat hörössä vierelläni. Silitän tamman kaulaa, vaikkakin loimi on edessä. Hevonen pärskähtää suuresti ja höyrypilvi nousee ylöspäin sieraimista.
"Laitetaan sulle loimi sitten tarhaan", puhelen ja aurinkokin näyttäytyy meille. Minulla olisi vasta iltavuoro navetassa, joten nyt aamulla voin touhuta neidin kanssa. Työskentelen läheisellä lypsylehmänavetalla, jossa olen viihtynyt hyvin puoli vuotta. Lisäksi teen joitakin vuoroja lihakarjanavetalla ja kissahoitolalla. Täyttyyhän nyt jostakin repäistä rahat hevosen ylläpitoon. Kissahoitolalla olen pääosin lomat, mutta kahdella navetalla ramppaan ympäri vuoden. Annan Seran kävellä hieman omia reittejään, mutta kuitenkin niin ettei jouduta puiden toisille puolille taikka ojiin.

Lunta tipahtaa puiden oksista suoraan edessämme ja Sera pompahtaa ylöspäin paniikissa.
"Ihan rauhassa", sanon pitäen liinasta tiukasti kiinni. Tamma tuijottelee lumikasaa ja kuusta vuorotellen sekä pärskii säikähtäneenä.
"Taisit olla omissa maailmoissasi", hymähdän ja silitän neidin kaulaa rauhallisesti. Pääsemme kävelemään pahan puun ohi hieman silmät suurina, mutta pian Sera on taas oma itsensä; kuin eläkkeellä oleva vanha suomenhevonen.

Loppumatka meneekin rauhallisesti. Pian olemmekin taas Ruellen pihalla ja kello on kymmenen.
"Tunti ruokailuun", sanon tammalle ja vien hevoseni talliin vielä. Otan fleeceloimen pois vieden sen kuivumaan. Laitan oranssin toppaloimen, ilman kaulapalaa hevoseni päälle. Sera huokaisee syvään, kun laitan vielä bootsit hevosen jalkoihin. Suitset ovat pian pois neidin päästä, kuolaimet pestynä ja nätissä paketissa. Vien suitset sekä juoksutusliinan paikoilleen satulahuoneeseen, jonka jälkeen palaudun takaisin mustan puoliverisen luo.
"Jos sit menisit tarhailemaan", puhelen ja sujautan oranssin riimun hevoseni päähän. Siinä on karvapehmuste turpa- ja niskahihnassa. Joku voisi luulla tammani olevan hemmoteltu, mutta suurin osa tavaroistani on ollut lahjoja vanhemmiltani sekä sukulaisilta. Napsautan narkin kiinni riimuun ja lähdemme kohti tarhoja.

Otan tammalta riimun pois tarhassa, portti on jo kiinni ylimmästä langasta. Sera astelee heti aidan vierelle vierustoverinsa luokse. Katselen kaksikkoa hetken, kunnes lähden viemään riimua ja narkkia Seran karsinan oveen, jonka jälkeen kohti kotia valmistautumaan navettaan. - Elsu


Sturmtaucher on virtuaalitalli, eli mitään ei tapahdu oikeasti!

©2019 Sturmtaucher - suntuubi.com